Q 11.
Who among the following introduced Ryotwari System in Madras?
A)  Lord Hastings
B)  Lord Wellesley
C)  Sir Thomas Munro
D)  Lord Cannemara
Answer & Explanation Answer: Sir Thomas Munro

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type:

Q 12.

Gandhiji withdrew the Non Cooperation Movement due to

A)  Chauri Chaura Incident
B)  Champaran Movement
C)  Kakori Conspiracy
D)  Bardoli Movement
Answer & Explanation Answer: Chauri Chaura Incident

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type:

Q 13.

The Greek Ambassador who was sent to Chandragupta Maurya’s Court was

A)  Kautilya
B)  Seleucus Nicator
C)  Megasthenes
D)  Justin
Answer & Explanation Answer: Megasthenes

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type:

Q 14.

Who was the founder of The Gadar Party in San Francisco in USA?

A)  Lala Hardayal
B)  Lala Lazpat Rai
C)  Azad Singh
D)  Bipin Chandra Pal
Answer & Explanation Answer: Lala Hardayal

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type:

Q 15.

Who was the founder of Satya Shodak Sabha in Maharashtra?

A)  Dr. Baba Saheb Ambedkar
B)  Dr. Atmaram Pandurang
C)  Gopal Baba Wala
D)  Jyothiba Phule
Answer & Explanation Answer: Jyothiba Phule

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type:

Q 16.

Which of the following movements was not led by Mahatma Gandhi?

A)  Quit India Movement
B)  Swadeshi Movement
C)  Non Cooperation Movement
D)  Civil Disobedience Movement
Answer & Explanation Answer: Swadeshi Movement

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type:

Q 17.

Who was the author of the great romantic play Kadambari?

A)  Banabhatta
B)  Harshavardhana
C)  Baskaravardhana
D)  Bindusara
Answer & Explanation Answer: Banabhatta

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type:

Q 18.

Moti Masjid is situated in

A)  Agra
B)  Jaipur
C)  Lahore
D)  Ahmedabad
Answer & Explanation Answer: Agra

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type:

Q 19.

Under whose leadership was the Raid of Chittagong Armory organised?

A)  Sukhdev
B)  Bhagat Singh
C)  Surya Sen
D)  Rajguru
Answer & Explanation Answer: Surya Sen

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type:

Q 20.

Hiuen Tsang visited India during the reign of

A)  Chandragupta
B)  Chandragupta II
C)  Harshavardhan
D)  Rudradaman
Answer & Explanation Answer: Harshavardhan

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type: