Q 1.
In Stone Age, The Microliths Were Most Commonly Found In The Following Ages?
A)  Paleolithic
B)  Mesolithic
C)  Neolithic
D)  Chalcolithic
Q 2.

Lothal is a site where Dockyards of which of the following Civilizations were found?

A)  Indus Valley
B)  Mesopotamian
C)  Egyptian
D)  Persian
Answer & Explanation Answer: Indus Valley

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type:

Q 3.

The first Indian ruler who established the supremacy of Indian Navy In the Arabian Sea was

A)  Raja Rajal
B)  Raja Rajendra
C)  Raja Dhiraj
D)  Kulottungal
Answer & Explanation Answer: Raja Rajal

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type:

Q 4.

In Afghanistan the two Towering Buddha Statues were destroyed at

A)  Kandahar
B)  Yakaolong
C)  Bamiyan
D)  Mazari Sharif
Answer & Explanation Answer: Bamiyan

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type:

Q 5.

Who is known for establishing the Anand Van?

A)  Jubilant Buddha
B)  H. N. Bahuguna
C)  Baba Amte
D)  Motilal Nehru
Answer & Explanation Answer: Baba Amte

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type:

Q 6.

Who said Truth is the ultimate reality and it is God?

A)  Swamy Vivekananda
B)  Rabindra Nath Tagore
C)  M.K Gandhi
D)  Radhakrishnan
Answer & Explanation Answer: M.K Gandhi

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type:

Q 7.

Cripps Mission came to India in

A)  1946
B)  1945
C)  1942
D)  1940
Answer & Explanation Answer: 1942

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type:

Q 8.

On April 12 1944 Subhash Chandra Bose hoisted the INA Flag in a town. In which State or Union Territory is that town now?

A)  Andaman and Nicobar Islands
B)  Tripura
C)  Manipur
D)  Mizoram
Answer & Explanation Answer: Manipur

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type:

Q 9.

Who among the following organized the All India Depressed Classes Association in colonial India?

A)  M.K. Gandhi
B)  Jyotiba Phule
C)  Pandita Ramabai
D)  B.R. Ambedkar
Answer & Explanation Answer: B.R. Ambedkar

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type:

Q 10.

Who gave the title of Mahamana to Madan Mohan Malviya?

A)  Dada Bhai Narozi
B)  Gopal Krishna Gokhale
C)  Mahatma Gandhi
D)  Bal Gangadhar Tilak
Answer & Explanation Answer: Mahatma Gandhi

Explanation:

View Answer   Discuss

MCQ Type: